keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Homolehdet esittelyssä 2: The Advocate


Vuonna 1967 perustettu The Advocate on Yhdysvaltain vanhin yhä ilmestyvä HLBT-lehti. Olen itse lukenut sitä vuodesta 2009 lähtien, ja tänä aikana se on kokenut monenlaisia muutoksia ja ilmestynyt välillä itsenäisenä ja välillä sisarlehti Out Magazinen kylkiäisenä. Aiemmin The Advocate pursusi Yhdysvaltain eri osavaltioita koskeneita homouutisia, ja lehti tuli selattua melko nopeasti, koska Nebraskan paikallisvaalien ehdokasasettelu ei ole täkäläisittäin järin vetävä aihe. Keväällä lehteä kuitenkin uudistettiin, ja ajankohtainen uutisointi on nyt pääasiassa siirtynyt lehden verkkosivuille. Painettu lehti taas keskittyy laajoihin HLBT-artikkeleihin ja on nyt ainakin omasta mielestäni paljon aiempaa kiinnostavampi. The Advocate on ollut kaikista lukemistani homolehdistä aina se kaikkein poliittisin, eivätkä viimeisimmät uudistukset ole muuttaneet tilannetta. Lisäksi se on varsin tasa-arvoinen sikäli, että jutuissa käsitellään asioita miesten ja naisten näkökulmasta, kun taas muut lukemani lehdet ovat hyvin äijävetoisia. Tässä muutamia poimintoja lehden tuoreimmista artikkeleista.

Homoisätkin pesevät pyykkiä.
Elo–syyskuun numerossa valotetaan mustien homojen tilannetta Amerikassa. ”Black, gay and American”-artikkelissa havainnollistetaan hyvin sitä, että mustat homot ovat tuplavähemmistöä: homoliikkeessä he ovat melko näkymättömiä, kun taas mustien keskuudessa monet kokevat vahvaa homofobiaa. Loppukaneettina on, että monilla mustilla homomiehillä on aivan liian vähän tilaa ja tilaisuuksia olla turvallisesti oma itsensä. Tämä taas kertoo siitä, että mustilla lesboilla ja transihmisillä tätä tilaa on todennäköisesti vielä vähemmän.

Toinen kiinnostava artikkeli ”If the shoe fits” käsittelee naisille räätälöityä miesten muotia, josta käytetään nimitystä genderqueering fashion – suomeksi ehkä transgender-muoti”. Ilmiössä on artikkelin mukaan kyse maskuliinisten naisten pitkäaikaisiin tarpeisiin vastaamisesta. Monet näistä naisista eivät viihdy naisten vaatteissa, mutta myöskään miesten vaatteet eivät sellaisenaan sovi heidän vartalolleen. Miesräätälit eivät ole ymmärtäneet heidän tarpeitaan ollenkaan, vaan miesten pukua kaipaaville naisille aletaan heti tyrkyttää jakkupukua. Tähän markkinarakoon ovat iskeneet monet naisräätälit, joiden yritykset ovat jutun mukaan kovassa nosteessa. ”Transgender-muodin suosion taustalla on nähtävissä laajempi kehitys, jossa muodin aiemmin niin sukupuolittuneet rajat ovat hämärtymässä. Tästä kertoo myös se, että Pariisin muotitalojen näytöslavoilla on alettu nähdä miespuolisia androgyynimalleja esittelemässä naisten vaatteita. Ja onhan meillä Suomessakin kohistu androgyynimalli Ville Ruuskasta. Olisi kyllä kiinnostavaa tietää, mitä helsinkiläiset vaatturit mahtavat sanoa, jos nainen menee tilaamaan nimenomaan miesten pukua?

Tulostamme kaiken yhdessä.
Hauskan ja jopa tahattoman koomisen kevennyksen tarjoaa elo–syyskuun numeron juttu ”You just said yes, now what?”, joka listaa säntillisesti häävalmistelujen kaikki vaiheet. Häät ovat Yhdysvalloissa vakava asia, ja se näkyy tästäkin. Vai mitä tuumitte siitä, että valokuvaajan kanssa pitäisi tutustua paikkoihin ja keskustella mieluisista kuvakulmista kolme kuukautta ennen häitä? Samoihin aikoihin – tai mieluiten aiemmin – tulisi valita hääkampaus ja -meikki, käydä läpi logistiikkajärjestelyt, sopia floristin kanssa kukista ja käydä hääpuvun 4. sovituksessa. Ja minä kun luulin, että kosinnan saaminen olisi se vaikein juttu...

The Advocaten tuoreimmassa loka–marraskuun numerossa esitellään HLBT-näkökulmasta Yhdysvaltain parhaita työnantajia ja nimetään myös se suurin pahis: öljyjätti Exxon. Exxonin syrjiviä periaatteita selostetaan perusteellisesti artikkelissa ”What's wrong with Exxon?”. Hyviksien joukossa ovat muun muassa Whirlpool ja HP, joiden oheisia mainoksia ei tosin taideta ihan pian nähdä suomalaisissa lehdissä. 

Kannattaa lukaista myös artikkeli ”Breaking the ice of Russian repression”, joka esittelee kirjailija Mihail Kuzminia (1875–1936) ja tuo hänen kauttaan Venäjän nykyiseen homokeskusteluun kiinnostavan historiallisen näkökulman. Viime vuosisadan alun Pietarissa oli ilmeisen vilkas homoalakulttuuri, ja Kuzmin taiteilijakumppaneineen saattoi kuvata homoseksuaalisuutta hyvinkin uskaliaasti. Tämän kaiken kommunismi tuhosi ja tukahdutti vuosikymmeniksi, ja nyt Venäjällä eletään taas kerran tilanteessa, jossa lupaavasti orastanut homokulttuuri on joutunut rautanyrkin puristukseen.

Kenelle?

The Advocate sopii parhaiten niille, jotka ovat kiinnostuneita HLTB-politiikasta ja Yhdysvaltain tilanteesta. Satunnaisia kevennysartikkeleita lukuun ottamatta lehti on täyttä asiaa, eikä siitä juuri ole viihdykkeeksi tai varsinkaan silmänruoaksi. Sitä paitsi monet lehden artikkeleista ovat luettavissa ihan ilmaiseksi verkossa. Tilaamisesta kiinnostuneiden kannattaa hyödyntää The Advocaten ja sen sisarlehden Out Magazinen yhteistarjous, niin saa kovaa faktaa ja karkkia ja kepposia samassa paketissa.

The Advocaten sivusto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti